Mariah:  What was the client looking to achieve when they called you in for this project?

Rose:  When I was called for this project, the client told me that they built their home 10 years ago but they never quite felt happy with it.  They were really looking to make their home feel more complete and to “look like one in a magazine.”

 

Finished family space with perfect magazine styling.
Finished family space with perfect magazine styling.

 

Mariah:  It looks like you had to design a lot of spaces in this home.  What were some the areas that you worked with?

Rose:  I was asked to design all of the common spaces on the main floor including the great room, kitchen and dinette, dining room, den, and the half bath.

Mariah:  Since all of these rooms are so open to one another, how did you address this and design them so that they all coordinated well with one another?

Rose:  Each of these rooms had their own features that I wanted to address.  The great room was the family space so choosing the furniture, accessories, and window treatments was the key.  The kitchen was updated with a linear backsplash and lighting.  We also kept a lot the previous furniture in the dinette and dining room, but updated them with fabrics, wall treatments, and flooring.  All of these spaces came together with a new color palette to coordinate them and make the whole area feel connected.

Notice the new furniture, lighting, window treatments, and accessories in three areas combine to create a cohesive design palette.
Notice the new furniture, lighting, window treatments, and accessories in three areas combine to create a cohesive design palette.

Mariah:  You transitioned this home from having a lot of color to a more tone-on-tone color palette.  What was your thought process around this transition?

Rose:  The client loved the red when they built, but there was not much variation in the reds that they chose and they paired that with a lot of tan.  So I presented them with two color palettes, one with a little color and one that was more tonal.  They fell in love with the tone-on-tone and the texture and layers that it provided to the space, as well as how it complimented their fireplace stone.

BEFORE
BEFORE

Mariah:  One of the first things that you notice in this home is the large windows and the amazing natural light that they give.  How did this help or hurt you when choosing lighting for this space?

Rose:  My main focus when dealing with all of the natural light in this space was how it could affect the fabrics that were chosen, such as how they could fade if too much light would get in contact with them.  Even though these windows bring in a lot of light during the day, I needed to choose lighting that would work in the evening so I chose some task lighting to help with that.

Drapery panels to soften the large window wall add another layer of pattern to the space.
Drapery panels to soften the large window wall add another layer of pattern to the space.

Mariah:  How did you address window treatments with all of these windows?

Rose:  The client did not need much privacy because these areas faced their backyard.  Therefore, the window treatments were selected more as finishing touches and accents to soften the windows.  I used woven wood roman shades in the dinette to add texture and to filter light on sunny evenings.

These woven woods were perfect for filtering light and adding a layer of texture to the dinette.
These woven woods were perfect for filtering light and adding a layer of texture to the dinette.

Mariah:  What was one of your favorite parts about designing this space?

Rose:  There was so much I enjoyed with this project, but one of my favorite parts would have to be how happy the client was when the project was finished and how I helped her home “look like one in a magazine.”  I styled the bookcases through art and accents and that brought in extra layers that completed the space.  I also used wallpaper in the dining room and half bath to add additional layers of interest.  With all of these elements, her space had more interest and was able to feel more complete.

Leave a Reply

Your email address will not be published.